Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

Embed
What would you like to do?
Autenttista kiinalaista ruokaa
Autenttista kiinalaista ruokaa suomalaisittain (2010-02-08 00:21:43)
Kokattiin viime viikonloppuna porukoille kiinalaista sapuskaa kotioloissa, kuvia. Muutamasta reseptipyynnöstä innostuneena päätin kirjoitella ylös, mitä olen oppinut kiinalaisen ruoan laitosta.
Olen aiemmin jo tarinoinut aiheesta, joten tyydyttäköön nyt vain muistuttamaan, että autenttinen kiinalainen, siis mitä kiinalaiset itse tekevät, on erilaista ruokaa, kuin mitä meidän länsimaiset kiinalaiset ravintolat tarjoavat. Helsingistä ilmeisesti on yksi autenttinen kiinalainen ravintola, mutta sen lisäksi monessa ravintolassa kyllä tehdään myös aasialaisia ruokia, jos niitä osaa kysyä.
Reseptit ovat yksinkertaisia ja ne ovat mukautuneet suomalaisille perusraaka-aineille. Yksittäiset ruokalajit ovat usein vaatimattomia, mutta kokonaisuus muodostuukin useista ruokalajeista. Parhaimmillaan olemme tehneet 13-15 eri ruokaljia yhdelle aterialle.
Riisi
Riisihän pitää olla jotain puuroutuvaa versiota eli Jasminia, Basmatia tai myös tavallinen suomalainen puuroriisikin käy. Vettä laitetaan 2x enemmän kuin riisiä ja jos keittäminen tehdään kattilassa, niin ensin saatetaan vesi kiehumaan ja sen jälkeen siirretään levy ykköselle tai mikä se pienin arvo onkaan. Kantta ei saa ottaa pois vaan aina kun vesi meinaa keittää yli niin kantta raotetaan. Tämä pakottaa olemaan kattilan vieressä riisin valmistuessa mutta ei voi mitään. Parempi vaihtoehto on ostaa riisikeitin, jonka jälkeen riisinteko on todella huoletonta.
Riisihän on hyvää sellaisenaankin, mutta keittäessä sekaan voi heittää myös suolaa. Sanovat kyllä, ettei kiinalaiset laita suolaa riisiin. Toinen vaihtoehto on paistaa keitettyä riisiä ja mukaan heittää vaikka pari raakaa munaa, erikseen paistettua maissia tai sipulia ja katkarapukin on ok. Curry, chili ja soija sopii mausteiksi paistetulle riisille. Itse asiassa nykyään tulee aika usein tehtyä juuri tälläistä safkaa, eli riisit keittimeen, sit paistaa reilussa öljyssä maissia, sipulia ja katkarapuja. Lopuksi heittää riisit öljyyn, perään kaataa raa'at munat ja viel maissit, sipulit ja katkaravut. Sekasin ja mausteet ja avot.
Öljy
Tietääkseni öljyllä ei ole niin väliä. Me käytetään sekä oliiviöljyä että rypsiöljyä, hifistelijöille taitaisi seesamiöljy olla se oikea? Kiinalaiset käyttävät öljyä runsaasti ja sen avulla se maku usein tehdäänkin. En liiottele, kun sanon, että 5-7dl menee öljyä, kun tehdään 15 ruokalajia. Valurautapannu on hyvä.
Nuudelit
Itse en niin pidä nuudelista, mutta onhan sekin melko perus lisäke kiinalaisessa safkassa. Eipä senkään laitossa mitään kummosempia ole, vaan ensin keitetään nuudelia ja sitten se paistetaan. Nuudeliksi kelpaa ihan pikanuudelikin, mutta hifistelijä ostaa niitä vähän kauemmin keitettäviä. En ole itse isoa eroa kyllä huomannut. Keittämisen loppumista odotellessa voi rasvassa pyöritellä esimerkiksi bambua, sipulia, maissia ja herkkusieniä. Sitten vihannekset pois pannulta, uudet rasvat kehiin, nuudelit perään ja kohta myös vihannekset. Maustetaan taas miten halutaan, chili ja pippuri käy esimerkiksi. Chiu Chow chilli oil on hyvää. Oulussa sitä saa ainakin Kauppahallin aasiashopista.
Chilikurkku
Tästä on kaikki tykännyt! Eli kuoritaan pari kurkkua ja leikataan melko pieniksi kuutioiksi. Perään aimo loraus Chiu Chow chilli oilia, monta valkosipulinkynttä pilkottuna ja suolaa. Ohje sanoo myös, että pitäisi lisätä natriumglutamaattia, mutta moisia myrkkyjähän me ei tueta? Sanovat, että kiinalaisessa ravintolassa tätä aromivahvennetta ("makusuolaa") käytetään joka ruoassa.
Chilikaali
Kiinalaiset käyttävät paljon kiinankaalta. Moni varmaan vierastaa kaalia koulun kaalilaatikkojen takia, mutta ainakin mun mielestä chilikaali on todella hyvää. Yks parhaista. Eli pestään kaali ja leikataan se pieniksi palasiksi. Pannulle öljyä ja kaalit perään, kun öljy on kuumaa. Sitten vain kuivattua chiliä niin että maistuu. Suolaa toki voi myös laittaa. Lisävihvahteen saa lisäämällä riisiviinietikkaa, mutta se on jo hifistelyä.
Kananmuna
Kananmunaa käytetään myös paljon ja paistettuun riisiin ja nuudeliin sitä jo tuossa aiemmin ehdottelin. Sen lisäksi käytännössä joka kerta tehdään paistettua kananmunaa, johon on lisätty jotain vihannesta. Eli: riko 2-5 kananmunaa kulhoon. Kaveriksi esimerkiksi 2 tomaattia tai tomaatti ja kurkku tai kevätsipulia tai purjoa. Suolaa tarvitaan myös. Sitten haarukalla kaikki sekasin ja pannulle rasvan kanssa. Jos käyttää kurkkua, niin tavallinen etikka tuo mukavan lisämaun. Etikkaa tarvitaan vain tyyliin 1-2 ruokalusikallista ja se kannattaa laimentaa vedellä hieman. Oma lemppari on purjo, mutta kaikki noi on hyviä kyllä.
Tofu
Tää on paha. Tofuahan pystyy tekemään miljoonalla eri tavalla, mutta itse olen löytänyt lähinnä yhden tavan, joka on tosi hyvä. Saa ehdotella lisäohjeita. Mutta niin: pitää olla pehmyttä tofua (http://www.soya.fi/pehmeatofu.html). Tofu palotellaan nopan kokoisiksi paloiksi, päälle monta silputtua valkosipulia ja loraus soijaa. Aijai, nämä on mennyt aina ekana. Tofusta saa hyvää myös paistamalla, mutta silloin maustamisella on enemmän vastuuta.
Liha
Kuten usein kiinalaisissa ravintoloissakin, niin yleensä riittää kun ensin valitsee lihan ja sitten päättää sille maustehorisontin. Ja näitä voi sitten vaihdella aika hyvin keskenään. Eli esimerkiksi currykana, valkosipulihärkä, valkosipulikana, chilihärkä, chilipossu jne. Tajuskohan tuosta jo? Eli ihan sama mikä liha: possu, härkä (eli nauta) tai kana. Sit currya tai chiliä tai valkosipulia tai inkivääriä. Tai jotain muuta. Noilla me on tähän asti opittu tekemään. Seuraavassa jotain esimerkkejä:
Otetaan häränsuikaleet lämpenee, pilkotaan sekaan paljon inkivääriä ja soijaa. Annetaan maustua vaikka tunti. Pannulle öljyä ja kun pannu on tosi kuuma ni härkä perään. Sitten toivotaan ettei härkä menisi sitkaaksi. Ei me osata härkää vielä tehdä, mutta on se aina perushyvää. Joskus loistavaa. Idea on kai se, että kuumalla pannulla ja ei liian kauan.
Kana on helppo. Senku paistelee muutaman minuutin ja perään sitten haluaamansa maustetta. Possun kanssa kyllä sama homma. Ei niissä voi kämmätä. Ite tykkään possun kanssa laittaa sipulia isoina paloina ja vihreetä ja punasta paprikaa. Chili on possun kans huippua ja soijaa. Kanalle menee curry, inkivääri ja moni muu. Hienoja ohjeita eiks je? Sanovat, että raaka-aineiden pitäisi olla samankokoisina paloina eli leikkaa niistä paprikoista samankokosia kuin ne possunsuikaleet on. Niin ja aina paljon rasvaa ja suolaa! Siitä se hyvä maku valitettavasti tulee. Jos on aikaa, niin kannattaa marinoida sitä lihaa. Esimerkiksi possulle voi lorauttaa soijaa ja silputa valkosipulia sekaan ja antaa olla vähintään vaikka 30 min maustumassa. Pippuri sopii myös hyvin mausteeksi. Oikeasti tätä se meillä on: liha pannulle rasvaan, perään jotain noista mausteista ja ehkä jotain vihannesta ja siinä se. Maustetta tulee laittaa melko paljon.
Paistettu x
Ylipäänsä minkä tahansa paistaminen sopii hyvin lisukkeeksi. Tavallista on esimerkiksi paistaa sipulia ja maissia ja maustaa se currylla. Tai sitten selleriä ja suolaa. Helppo kehitellä näitä. Paprikaa, bambua, kiinankaalia, sieniä...
Mausteet
Meillä käytetään pääasiassa chiliä, soijaa, valkosipulia, currya, inkivääriä, pippuria ja suolaa. Joskus testaillaan muita, kuten korianteria, valmiita mausteseoksia tai kanan kaveriksi hunajaa, mutta suurin osa ruoista maustetaan noilla kuudella eri mausteella. Soijissakinhan on vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja, mutta ei olla opittu niitä hyödyntämään, eli käytetään vain jotain halvinta kikkomania.
Ruokajuoma
Viinimaailmasta pitäisi valita jotain kevyttä mausteiselle ruoalle, mutta meillä ei ole suosituksia. Oluista myös jotain kevyttä lageria. Oikeastaan parhaat juomat ovat vesi ja maito. Jälkiruokiakaan ei olla koskaan tehty. Jäätelöä ollaan testattu ja ravintolassahan ne aina tarjoavat friteerattuja banaaneja ja ananasta, mutta ei kyllä ole koskaan ollut mielenkiintoa sellaiseen tuhdin pääruoan kanssa.
Loppukaneetti
Yksinkertaisen kiinalaisen autenttisen ruoan tekeminen on varsin helppoa. Käyttää vain paljon rasvaa ja mausteita ja vihanneksia ni siinäpä se. Tekee vielä monta ruokaa per ateria ni juhlatunnelma nousee. Juomilla ja jälkiruoilla ei ole niin väliä. Saa heitellä reseptiehdotuksia.
Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
You can’t perform that action at this time.