Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

Embed
What would you like to do?
Unavailable Sensor Detection and Notification
#######################################################################################################################
# The Unavailable Entities Sensor Package has been moved to it's own repository!
# https://github.com/jazzyisj/unavailable-entities-sensor
#######################################################################################################################
@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Dec 20, 2021

@pmd5700 I just started getting the warnings again also, but only when I reload my templates. Something must have changed, I'm looking into it. However, these are just warnings and they do not affect the sensor. You can use the log filter code given in the package to prevent the warnings from showing up in the home assistant log.

Are you using the most recent version?

@pmd5700
Copy link

pmd5700 commented Dec 20, 2021

@jazzyisj Here is the full warning. I just want to make sure it doesn't break in 2022.1. Yes, I actually just updated to the most recent version. I don't recall if I was getting this warning prior to that.

Template warning: 'int' got invalid input 'unknown' when rendering template '{{ states('sensor.unavailable_entities')|int > 0 }}' but no default was specified. Currently 'int' will return '0', however this template will fail to render in Home Assistant core 2022.1

Template warning: 'int' got invalid input '' when rendering template '{{ states('sensor.unavailable_entities')|int > 0 }}' but no default was specified. Currently 'int' will return '0', however this template will fail to render in Home Assistant core 2022.1

@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Dec 20, 2021

@pmd5700 - The code you are referring to does not exist in the most current version. Where are you copying the code from?

@pmd5700
Copy link

pmd5700 commented Dec 20, 2021

@jazzyisj I'm using this to trigger my automation:

binary_sensor:
  - platform: template
    sensors:
     unavailable_entities_alert:
        delay_on:
          seconds: 60 # delay before activating alert
        value_template: "{{ states('sensor.unavailable_entities')|int > 0 }}"

@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Dec 21, 2021

@pmd5700

That is not part of the package in this gist. That does look suspiciously like some template sensors I have in my personal config though..lol.
Anyway yes, you can just add a default value for int there. That should only happen on startup or when you're reloading templates.

value_template: "{{ states('sensor.unavailable_entities')|int(0) > 0 }}"

I use alerts for my notifications instead of an automation which is why I had to create the binary sensors in addition to the unavailable entities sensor. You could just use a numeric_state trigger if you're using an automation, you don't need the binary sensor template.

trigger:
 - platform: numeric_state
   entity_id: sensor.unavailable_entities
   above: 0

As for the template loop warnings - I'm not seeing them anymore again.
What is happening when you see that warning in your logs? Startup? Reloading templates?

@pmd5700
Copy link

pmd5700 commented Dec 21, 2021

@jazzyisj Thanks! I think I misread Bytelink5616's comment above. I was only getting the errors I posted above about the Int. I added the (0) and they seem to have gone away.

It should look familiar, I think you help me set it up ~a year ago lol. I tried the numeric state trigger, but I wanted to put a delay in the binary sensor so it didn't trigger all the time.

@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Dec 21, 2021

@pmd5700 Too funny..lol

This will give you your delay. Also if you're using the most current version you can increase the ignore_sec value to accomplish pretty much the same thing.

trigger:
 - platform: numeric_state
   entity_id: sensor.unavailable_entities
   above: 0
   for: 60

@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Dec 26, 2021

The Unavailable Entities Sensor has been moved to it's own package.

Please ask any further questions or report issues here.
https://github.com/jazzyisj/unavailable-entities-sensor

@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Dec 28, 2021

@massive

I have a similar issue as some others: I have a few devices that expose multiple sensors. I thought I could extend the sensor in a way that it would allow excluding sensors using regular expression. However, it seems that there is no elegant way to do that with HA and Jinja:

This feature is now available via the search test. The README in the new repository explains how to utilize it. I remembered your comment because it was the basis for my first failed attempt at accomplishing it with custom attributes so I thought I'd point it out to you.

@amitkeret

| rejectattr('entity_id','match',...)

YES! Home Assistant finally supports this! I finally got around to implementing it on this sensor (well, more like documenting it).

@Snuffy2

Is there anyway to modify it to only show if an entity has been unavailable for XX seconds/minutes?

I've updated the sensor and this is now accomplished with a much more elegant method. I recommend updating to the new method.

@Bytelink5616
Copy link

Bytelink5616 commented Jan 9, 2022

@jazzyisj
Copy link
Author

jazzyisj commented Jan 9, 2022

@Bytelink5616 My pleasure! I'm just paying forward all the help I've received along the way :-)

Can you visit the new repository for the sensor and check out the READ.ME? I've added quite a bit of documentation there.
If you still have a question then feel free to open an issue there so others can benefit.

https://github.com/jazzyisj/unavailable-entities-sensor

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment