Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

@pharzan pharzan/overclock.md
Last active Dec 17, 2017

Embed
What would you like to do?
Linux Mint Nvidia oveclock settings

Following mining and findings performed on EVGA GeForce GTX 1070 SC GAMING Black Edition Graphics Card cards. Works on MSI 1060 and Gigabyte 1060 First run nvidia-xconfig --enable-all-gpus then set about editing the xorg.conf file to correctly set the Coolbits option.

# /etc/X11/xorg.conf
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 1070"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Option         "Coolbits" "28"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device1"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 1070"
    BusID          "PCI:2:0:0"
    Option         "Coolbits" "28"
EndSection

Let's now apply a very light OC to the cards,

skylake:~# nvidia-settings -c :0 -q gpus

2 GPUs on skylake:0

    [0] skylake:0[gpu:0] (GeForce GTX 1070)

      Has the following names:
        GPU-0
        GPU-08ba492c-xxxx

    [1] skylake:0[gpu:1] (GeForce GTX 1070)

      Has the following names:
        GPU-1
        GPU-16e218e7-xxxx

# Apply +1300 Mhz Mem clock offset, and +100 Mhz on GPU clock
# Found these were the most stable on my Dual EVGA SC Black 1070s.
nvidia-settings -c :0 -a '[gpu:0]/GPUMemoryTransferRateOffset[3]=1300'
nvidia-settings -c :0 -a '[gpu:1]/GPUMemoryTransferRateOffset[3]=1300'
nvidia-settings -c :0 -a '[gpu:0]/GPUGraphicsClockOffset[3]=100'
nvidia-settings -c :0 -a '[gpu:1]/GPUGraphicsClockOffset[3]=100'

To check if these have applied, your X11 server needs to be running and you'll get a confirmation

~⟫ nvidia-settings -c :0 -a '[gpu:0]/GPUMemoryTransferRateOffset[3]=1400'
Failed to connect to Mir: Failed to connect to server socket: No such file or directory
Unable to init server: Could not connect: Connection refused

  Attribute 'GPUMemoryTransferRateOffset' (skylake:0[gpu:0]) assigned value 1400.

Check the final config,

skylake:~# nvidia-smi
Sat Jun 17 03:31:57 2017
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 375.66                 Driver Version: 375.66                    |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  GeForce GTX 1070    Off  | 0000:01:00.0      On |                  N/A |
| 60%   75C    P2   146W / 151W |   2553MiB /  8112MiB |     99%      Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
|   1  GeForce GTX 1070    Off  | 0000:02:00.0     Off |                  N/A |
| 38%   66C    P2   149W / 151W |   2198MiB /  8114MiB |     99%      Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                       GPU Memory |
|  GPU       PID  Type  Process name                               Usage      |
|=============================================================================|
|    0      1267    G   /usr/lib/xorg/Xorg                             184MiB |
|    0      3457    G   compiz                                         170MiB |
|    0      4956    C   ./ethdcrminer64                               2195MiB |
|    1      4956    C   ./ethdcrminer64                               2195MiB |
+-----------------------------------------------------------------------------+

References:

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
You can’t perform that action at this time.