Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

Embed
What would you like to do?
Fix microphone on Lenovo IdeaPad 320 on Ubuntu 18.04

In /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-internal-mic.conf and /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-mic.conf:

  • Under [Element Internal Mic Boost] set volume to zero.
  • Under [Element Int Mic Boost] set volume to zero.
  • Under [Element Mic Boost] set volume to zero

Find your source name from the following command; mine is alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo

  $ pacmd list-sources | grep 'name:.*input'

Edit /etc/pulse/default.pa and add the following lines, where INPUT_NAME is name of the input source from above step:

`load-module module-remap-source source_name=record_mono master=INPUT_NAME master_channel_map=front-left channel_map=mono`
`set-default-source record_mono`

Then restart PulseAudio:

  $ pulseaudio -k
  $ pulseaudio --start
@NatanFS
Copy link

NatanFS commented Jan 3, 2021

/usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-internal-mic.conf

mine is just empty. What should I do?

@VitaliiHlapshun
Copy link

/usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-internal-mic.conf

mine is just empty. What should I do?

Did you open the file as a superuser or admin?

@marzenazasinska
Copy link

Really works, kudos!

@rbgarga
Copy link

rbgarga commented Feb 21, 2021

Does anyone know if this fix works for Ubuntu 20.04 LTS too? I noted some mentioned fields to have value off in this version and was not sure if it should move to zero. Besides that I also got a message saying daemon was not running when I tried to tun pacmd list-sources

@CornerstoneII
Copy link

CornerstoneII commented Feb 21, 2021 via email

@marzenazasinska
Copy link

Does anyone know if this fix works for Ubuntu 20.04 LTS too? I noted some mentioned fields to have value off in this version and was not sure if it should move to zero. Besides that I also got a message saying daemon was not running when I tried to tun pacmd list-sources

Yes it does, however I had to add to the startup a command to refresh the pulseaudio to actually make it work. Now it does.

@VitaliiHlapshun
Copy link

Does anyone know if this fix works for Ubuntu 20.04 LTS too? I noted some mentioned fields to have value off in this version and was not sure if it should move to zero. Besides that I also got a message saying daemon was not running when I tried to tun pacmd list-sources

Yes it does, however I had to add to the startup a command to refresh the pulseaudio to actually make it work. Now it does.

Yes, the same in my situation

@rafwell
Copy link

rafwell commented Apr 12, 2021

Your a god!!!!!!!!

@tmro2000
Copy link

Thank you! Works on Ubuntu 20.10

@MashukeAlam
Copy link

Man! Take a bow! God bless you!

This problem was bugging me causing to switch back to PC, but now it's fixed!

Thanks bruh! <3

@MashukeAlam
Copy link

one minor problem though, there will be no back-ticks (`) in the second last command which will be pasted in default.pa file.

@MashukeAlam
Copy link

@nasatome how did you manage to get it to show up in chrome? I'm on firefox and having the same issue

Go to Settings -> Privacy and Security -> Site Settings -> Microphone -> Then select your microphone from the top drop down menu.

Thanks

@Mr-Saxobeat
Copy link

Thanks! It worked!

@mutlucan96
Copy link

This works but a week later, it reverts to the original and I had to reapply this fix again. Is there any permanent solution? Is there a bug report on Ubuntu Launchpad so I can vote? (I couldn't find it) How come Ubuntu haven't fixed this for years?

@valsonpereira
Copy link

@Therises thanks!!! This really works

@Mr-Saxobeat
Copy link

Hi, at first it worked for me. But after restart all the config got back and the microphone was not working anymore.
As I needed to install Linux Mint, I was with the same issue, and the Mint community says to install PavuControl.
Here, running Mint, worked fine and did not reseted.

The related post with instructions:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=1872455#p1872455

@parmanand99
Copy link

Does anyone know if this fix works for Ubuntu 20.04 LTS too? I noted some mentioned fields to have value off in this version and was not sure if it should move to zero. Besides that I also got a message saying daemon was not running when I tried to tun pacmd list-sources

Yes it does, however I had to add to the startup a command to refresh the pulseaudio to actually make it work. Now it does.

can you show how you made the startup command, actually mine was not working.

@vineetStartele
Copy link

Find your source name from the following command; mine is alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo

$ pacmd list-sources | grep 'name:.*input'
Edit /etc/pulse/default.pa and add the following lines, where INPUT_NAME is name of the input source from above step:

load-module module-remap-source source_name=record_mono master=INPUT_NAME master_channel_map=front-left channel_map=mono
set-default-source record_mono
Then restart PulseAudio:

$ pulseaudio -k
$ pulseaudio --start
I followed this instructions internal mic started working fine in ubuntu 20.04.2

@vineetStartele
Copy link

Find your source name from the following command; mine is alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo

$ pacmd list-sources | grep 'name:.*input'
Edit /etc/pulse/default.pa and add the following lines, where INPUT_NAME is name of the input source from above step:

load-module module-remap-source source_name=record_mono master=INPUT_NAME master_channel_map=front-left channel_map=mono
set-default-source record_mono
Then restart PulseAudio:

$ pulseaudio -k
$ pulseaudio --start
I followed this instructions internal mic started working fine in ubuntu 20.04.2

@coneking
Copy link

Thanks!
Works for me on Lenovo T14 and Centos 7.9!

@SMXaS
Copy link

SMXaS commented Aug 19, 2021

Still works, great work

@mohammadvazirpanah
Copy link

Thanks 🥇 Works for me on Lenovo ideapad-330

@guptaharsh13
Copy link

Thank you so much.
It works for me on Lenovo Idepad 330.

@suryakumaran2611
Copy link

after restart remapped microphoine is gone and have to restart pulseaudio again .. any fix for this?

@VitaliiHlapshun
Copy link

VitaliiHlapshun commented Sep 23, 2021 via email

@vvitorveloso
Copy link

vvitorveloso commented Oct 20, 2021

thanks, finally got my mic working.
I made a script to automate the process
my contribution to your great finding :)

sudo cp /etc/pulse/default.pa /etc/pulse/default.pa.bkp
#undo
#sudo cp /etc/pulse/default.pa.bkp /etc/pulse/default.pa

echo " " | sudo tee -a /etc/pulse/default.pa
echo '############################### FIX MIC FOR LENOVO 320' | sudo tee -a /etc/pulse/default.pa
echo load-module module-remap-source source_name=record_mono master=$(pacmd list-sources | grep 'name:.*input'| cut -d"<" -f2 |cut -d">" -f1) master_channel_map=front-left channel_map=mono | sudo tee -a /etc/pulse/default.pa
echo set-default-source record_mono | sudo tee -a /etc/pulse/default.pa

pulseaudio -k
sleep 2
pulseaudio --start

@kitubas
Copy link

kitubas commented Nov 23, 2021

Thanks! Really fixed here using Ubuntu 20.04!
Using 'volume = 0' under [Element Internal Mic Boost] and [Element Int Mic Boost], in '/usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-internal-mic.conf' -> after reboot would start the mic with no volume, and would need to increase it with alsamixer.
Solved it by using both with 'volume = 100'.

@Johnfskywalker
Copy link

I can´t speak in my lenovo IDEAPAD 320,, but I can hear everything, (youtube/spotify/etc) iḿ using Endeavour OS, someone can help?

@jatin192
Copy link

alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo

@indiocode
Copy link

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment