Skip to content

Instantly share code, notes, and snippets.

@balazsreho
Last active Mar 30, 2017
Embed
What would you like to do?

SOA labor lokális gépen

Docker és pyCharm segítségével

Nem válalok érte felelőséget, hogy ugyan úgy működik mindenkinél, és nem fog több időt elhúzni a hibakereséssel, mint ha scp+szövegszerkesztőt használna

###1. pyCharm letöltése Jetbrains oldaláról tölthető le, fontos hogy a Professional változatot töltsétek le (30 napig ingyen használható, vagy hallgatóknak ingyenes), mivel ez tartalmaz Docker futtatási lehetőséget.

###2. Docker letöltése A Docker Linux konténereken futó (virtuális gépekhez hasonló, manapság népszerű) fejlesztői eszköz Docker oldaláról lehet letölteni. Érdemes a toolbox verziót feltenni, ez tartalmazza Windows és OSX rendszerekre a VirtalBox-ot, illetve egy Docker virtuális gépet (a Docker Linux konténerekre épül, más rendszereken ezért kell egy VirtualBox-os Linux)

###3. Docker image letöltése Nyissunk egy Docker CLI-t/terminált, és írjk be a következőt:

docker pull rehobalazs/szl5-soa

A letöltés után elérhető lesz helyi gépünkön a Python2.7-et, és a megfelelő dependenciákat tartalmazó image.

(Az általam készített image sbanal/python-oracle-xe12.1-latest képfájlára épül, annyi kiegészítéssel, hogy a requests modult telepítettem mellé.)

###4. pyCharm beállítás A labor-szkeleton megnyitása után nyissuk meg a projecthez tartozó "Preferences" ablakot, navigáljunk el a "Project: projectnév -> Project Interpreter" menübe, és adjunk hozzá egy új "Remote" interpretert. Válasszuk ki az új ablakban a Docker opciót, image-nek pedig az előbb letöltött rehobalazs/szl5-soa:latest-et. Okézzunk le mindent.

Alt Image Text Alt Image Text Alt Image Text

Következő lépésben nyomjunk a "Run gomb" melletti legördülő listában az "Edit configurations" menüpontra.

Alt Image Text

Állítsuk be a "Working directory"-t /opt/project-re, majd nyomjunk "Docker container settings"-re. Állítsunk be egy port bindinget: a Docker gép 6000-es portját irányítsuk át pl. a 6001-es portra. Okézzunk mindent. Alt Image Text

###5. Flask futtatás Cseréljük ki a

app.run(debug=True, port=os.getuid() + 10000)

sort

app.run(debug=True, host="0.0.0.0", port=6000)

sorra. Ekkor a helyi gepünkön a Docker VM címén (192.168.99.100 Windows/OSX alatt) a 6001-es (előző lépésben beállított) porton elérhető a Flask szerverünk. Használhatunk pl. Postman-t (Google Chrome kiegészítő) Alt Image Text

@zolij
Copy link

zolij commented Mar 30, 2017

Érdemes a toolbox verziót feltenni, ez tartalmazza Windows és OSX rendszerekre a VirtalBox-ot, illetve egy Docker virtuális gépet (a Docker Linux konténerekre épül, más rendszereken ezért kell egy VirtualBox-os Linux)

Windows 10-re van rendes docker, ami a beépített Hyper-V-t használja, így hacsak nincs szükség kifejezetten Virtualbox-ra, akkor érdemesebb ezt feltenni (már csak azért is, mert a Hyper-V és a Virtualbox kölcsönösen ellehetetleníti egymást).

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment